top of page

A MONOLITH PLATFORM

TECHNOLÓGIA AZ ÜZLETI SIKER SZOLGÁLATÁBAN

A Monolith Platform több, mint 20 éves befektetés szolgáltatási tevékenységeket támogató IT fejlesztési ismeret, tapasztalat és kompetenciával megalkotott és folyamatos fejlesztett befektetési szolgáltatási tevékenységek end-to-end folyamatait integráltan támogató nagy teljesítményű rendszer. 

Körültekintő rendszertervezési alapokkal bíró

 • egységes standard-okon nyugvó rendszerfunkcionalitásokkal (code base) kínál általános IT megoldást Partnereinek üzleti folyamattámogatására

 • rugalmasan biztosítva az egyedi igények (code local) fejlesztését

MONOLITH PLATFORMRA ÉPÜLŐ MEGOLDÁSOK

Platform2021.png

Az univerzális befektetési szolgáltatási tevékenységet több, mint 15 éve támogató Monolith Platform új Megoldással egészült ki 2017-ben. A Monolith Front End rendszer teljes MiFID II megfeleléssel, integráltan nyújt IT megoldást az összes értékesítési csatorna (Fiók, Treasury, Call Center, Internet Bank) értékesítési, tanácsadási tevékenysége számára. Az új termék fejlesztéssel a Monolith Front End rendszer piacvezető kiszolgálást tud nyújtani Befektetési szolgáltatók számára az alábbi területeken:

 • Ex ante költségszámítás és bemutatás

 • Termékirányitási szabályrendszer (Product Governance)

 • Jegyzőkönyv készítés

 • Kérdőív létrehozás és kiértékelési algoritmus definiálás – MiFID tesztek, Ügyfélanalízis lap

 • Wizard-szerű tranzakció rögzítési folyamattámogatás

BRÓKERI BACK OFFICE

Monolith rendszer képes egy befektetési szolgáltató üzleti folyamatainak end-to-end támogatására az ügyletkötések rögzítésétől az ügyletek elszámolásáig beleértve az analitikus és a főkönyvi számlamozgásokat is a befektetési termékek teljes tárházára vonatkozóan. Mindezek mellett a rendszer megoldást nyújt az üzemi számlák könyvelésére, és ezáltal a teljes főkönyvi könyvelés támogatására is.

BANKI ÉRTÉKPAPÍR BACK OFFICE

A Monolith rendszer támogatja az ügyfélszámla és értékpapírszámla vezetését az alábbi ügyletek elszámolásával: értéktári (transzfer, zárolás, fizikai papírok, stb.), pénzügyi ügyletek (utalás, átvezetés, konverzió, stb.), értékpapír ügyletek (adásvétel, megbízások). Továbbá megoldást nyújt a járandóságok beszedésére és/vagy kifizetésére (törlesztés, kamat-, osztalék-, hozamfizetés lebonyolítása

TREASURY BACK OFFICE

A Monolith rendszer támogatja a banki Treasury által köthető ügyletek befektetési szolgáltatási ügyletek elszámolását az alábbi tranzakciókra vonatkozóan: FX spot, forward, futures, swap, opció, kamatláb swap, opció, kötvény adásvétel, repo ügyletek, intézményi ügyfelek részvény megbízásai. A sajátszámlás értékpapírállományhoz kapcsolódó könyvelések elvégzését is támogatja a rendszer: piaci áras napi átértékelés és elhatárolt kamat napi könyvelése,

ALAPKEZELŐI BACK OFFICE

A Monolith rendszer képes az értékpapír alapokat kezelő befektetési alapkezelő teljes elszámolási és könyvelési tevékenységét támogatni a tranzakciók (adásvétel, származékos ügyletek) rögzítésétől a rendszeres portfolióértékelés, nettó eszközérték (NAV) számításig a törvényileg előírt, illetve az ügyfél által megkívánt módon. Lehetőség van a jogszabályokban meghatározott, illetve az ügyfél által definiált állományi és befektetési limitek ellenőrzésére, illetve a költségek (alapkezelői díj, stb.), jutalékok (trailer fee, stb.) számítására, elhatárolására, terhelésére. Mindezek mellett az üzemi számlák könyvelése is lehetséges, illetve a teljes főkönyvi könyvelés is támogatott.

BEFEKTETÉSI TERMÉKEK FORGALMAZÁSA

A Monolith rendszer részvények, kötvények, befektetési jegyek banki fiókhálózatban és call centerben történő forgalmázását támogatja megbízási és adásvételi ügyletek formájában. A támogatott folyamat az ügyletek rögzítésétől, a kötések automatikusan allokálásán és az ügyletek elszámolásán keresztül egészen az ügyfeleknek történő visszaigazolás nyomtatásáig tart.

LETÉTKEZELÉS

A standard értékpapír és ügyfélszámla vezetésen túl a Monolith rendszer támogatja rendszeres portfolióértékelést, nettó eszközérték számítást, és a jogszabályokban meghatározott, illetve az ügyfél által definiált állományi és befektetési limitek ellenőrzését. Lehetőség van a portfolióban szereplő papírokat kibocsátó vállalatokhoz kapcsolódó társasági események nyomon követésére, elszámolására.

PORTFÓLIÓKEZELÉS

 A kor igényeinek megfelelően átdolgozott Avantgarde+ portfóliókezelő modulban lehetőség van a különböző kockázati kategóriáknak megfelelő modellportfóliók definiálására. Az ügyfelek kockázati osztályának megfelelő modellportfólió kiválasztása után a befektetési tanácsadó szinkronizálhatja az ügyfélportfóliót az ügyfélhez rendelt modellportfólió összetétele és az egyes eszközosztályokban ajánlott termékek alapján.

A MONOLITH PLATFORM

ANALITIKA ÉS FŐKÖNYV

Ugyanaz a dolog két oldalról nézve. A Technológia és Módszertan szerves egésze biztosítja, hogy az analitikus rendszerben előálló gazdasági események a főkönyvnek megfelelő nézetet biztosítson. Nincs utólagos kontírozás, csak zökkenőmentes főkönyvi kapcsolat.

JOGOSULTSÁG KEZELÉS

Finoman hangolható jogosultsági rendszer a szerepkörök és munkafolyamatok tekintetében.

TÖBB NYELVŰSÉG

A korlátot csak a nyelvismeret jelenthet.

INTERFÉSZ KAPCSOLATOK

Egyedileg definiált kapcsolatok elterjedt technológiákkal ( web service, MQ csatornák ) SWIFT alalpon működő elszámolási folyamatok FIX protokolra épülő tőzsdekapcsolat.

NAPLÓZÁS

Teljeskörű naplózás három szintű megvalósítása. Alkalmazás – Adatbázis – Operációs rendszer.

RIPORTING

Rugalmasan paraméterezhető adattárház kapcsolatok. Pdf és excell formátumú kimenetek jogosultságfüggő, naplózott formában.

MUNKAFOLYAMAT ALAPÚ VEZÉRLÉS

Az üzleti folyamatok komplex modellezése a dokumentumok előállításától a fokönyvi könyvelésen át a kapcsolódó rendszerekkel történő kommunikációig.

FŐBB RENDSZERJELLEMZŐK

MEGBÍZHATÓ

HATÉKONY

ÉRTÉKNÖVELT

EGYEBEK

Oracle technológia

99%-os rendelkezésre állás

Teljeskörü naplózás

Magasfokú operációs biztonság

0-24 órás

Magasfokú, automatizálható munkafolyamat

Testre szabható üzleti folyamatok​

Skálázható

Üzemmérethez alkalmazkodó szolgáltatások

Optimalizált implementáció és fenntartás

Rugalmasan paraméterezhető

Könyvelési monitor

Értéknapos és jogi egyenleg

Analitikus és főkönyvi nézet

Két rendszer egyben

Kondíciós csomagok

Standard iparági keretek

Több nyelvű

Riporting

pdf, xls,txt, adattáblák

Realtime interfész kapcsolatok

MQ. Web servicek-ek, API technológia

BEVEZETÉS MÓDSZERTAN (MONOLITH EASY-ON)

 A bevezetés során a Monolith Easy ON! módszertant alkalmazzuk. Ennek megfelelően egy virtuális site-ra már felparaméterezett rendszerből indulunk ki a projekt során. Az implementációs fázisban így csak az esetleges eltérések, helyi sajátosságok beállítása történik. Ennek megfelelően tudunk sémát adni a törzsadatok beállításához, az analitikus és főkönyvi számla struktúrához, a szükséges tranzakciók működési folyamatához (paraméterezéséhez), illetve a listákhoz és az ügyfél bizonylatokhoz (tranzakciós bizonylatok, számlakivonat, letéti igazolás) is.

MONOLITH SZÁMOKBAN

6

ÜZLETI TERÜLET

 • Értékpapírforgalmazás

 • Banki Treasury Back Office

 • Letétkezelés

 • Portfóliókezelés

 • Befektetési szolgáltató Back Office

 • Alapkezelő Back Office

3000+

FELHASZNÁLÓ

 • Ügyfélreferensek

 • Befektetési tanácsadók

 • Back Office munkatársak

 • Portfóliókezelők

 • Kereskedők

 • Letétkezelők

100 000+

ÜGYFÉLSZÁMLA

 • Értékpapír letéti számla

 • Vagyonkezelt számlák

 • Ügyfél pénzszámla

 • NYESZ

 • TBSZ

 • SMSZ

bottom of page